Author Archives: Administrator

Uspešno zaključen letni seminar 2023

Pretekli konec tedna v petek, 3. 3. in v soboto, 4. 3.2022, je potekal seminar sodnikov MDNS Ptuj, ki seminarja niso opravljali na nivoju NZS.

Prvi del seminarja so sodniki opravili v petek na Mestnem stadionu Ptuj, kjer so testirali svojo fizično pripravljenost. Glavni sodniki so morali opravit 2 šprinta dolžine 40 metrov v času 6,3 sekunde in “SDS” test z 2 ali 3 ponovitvami. Pomočniki sodnika so opravili 2 šprinta dolžine 30 metrov v času 5 sekund in 1x “CODA” test. Glavni del testiranja za pomočnike je bil “Yo-yo” test.

Drugi del seminarja je bil na sporedu v soboto v hotelu Roškar v Hajdošah. Namenjen je bil izobraževanju sodnikov na področju pravil nogometne igre (PNI) in predstavitev smernic ZNSS pred nadaljevanjem sezone. Otvoritev na seminarju je opravil predsednik MDNS Ptuj Boris Grabar, različne teme po sklopih PNI pa so opravljali Roman Glažar, Aleš Skok in Robert Krajnc. Pred zaključkom seminarja je sledilo testiranje s PNI.

Na koncu seminarja je navodila pred nadaljevanjem prvenstva v ligah MNZ Ptuj podal Janko Turk, vodja tekmovanja lig MNZ Ptuj.

Omeniti je potrebno tudi, da je sodnike na seminarju obiskal najvišje rangiran slovenski sodnik Slavko Vinčić iz Maribora, kateri je sodnike seznanil s sojenjem na navišjem nivoju in jim namenil dodatne spodbudne besede pred začetkom prvenstva .

Pomočniki zaključili s seminarjem v Rovinju

Pretekli konec tedna, med četrtkom in soboto, so v Rovinju pomočniki iz državne A1 liste in pomočnice iz SŽNL A1 liste opravljali redni letni seminar. Nastanjeni so bili v hotelu Eden, praktične primere na igrišču in trening fizične pripravljenosti pa so opravljali na igrišču z umetno travo ŠC Valbruna. Iz ptujskega društva nogometnih sodnikov so se seminarja udeležili: Barovič Nejc, Bezjak Boštjan, Burjan Aleksander, Flajšman Jernej, Mileta Lovro, Rumež Aleš, Šprah Robert ter Krajnc Robert, ki je bil na seminarju v vlogi predavatelja.

Na dan nastanitve jih je najprej čakalo teoretično testiranje s Pravil nogometne igre, ki so ga vsi sodniki tudi uspešno opravili. Proti večeru in naslednji dan pa so sodniki pregledali veliko videoposnetkov po sklopih in tako uskladili mnenja ter kriterije pred nadaljevanjem prvenstva. Vsak sodnik je bil tudi deležen meritev telesne sestave.


Seminar so pomočniki in pomočnice sodnikov zaključili v soboto. V prihodnjem vikendu sledi še seminar za sodnike, ki seminarja niso opravljali pod okriljem ZNSS.

Jernej Petek na kvalifikacijsko tekmo za SP v Armenijo

V glavnem mestu Armenije Jerevau bo dne 3.3.2023 ob 16:00 uri po lokalnem času kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo v futsalu, ki bo leta 2024. Tekma bo med domačo reprezentanco Armenije in Bosno in Hercegovino. MDNS Ptuj bo na omenjeni tekmi zastopal Jernej Petek. Sodnika na tekmi bosta še Aleš Perič Močnik(DNS Kranj) in Dejan Veselič(MDNS Maribor). Delo delegata na tekmi bo opravljal Madžar Ferenc Ragadics, kontrolorja pa Estonec Ainar Kuusk. Sodniški ekipi želimo uspešno upravljeno delo.

Jerneju in drugim sodnikom želimo varno pot v Armenijo in nazaj.

Sodniki A liste in mednarodni pomočniki uspešno zaključili seminar v Turčiji

Sodniki republiške A liste ZNSS in mednarodni pomočniki sodnika so se med 3. 2. 2023 in 11. 2. 2023 udeležili 19. zimskega seminarja v Turčiji. Nastanjeni so bili v hotelu Titanic Delux Golf Belek, kjer so imeli odlične pogoje za vadbo ter teoretično pripravo za usklajevanje kriterijev pred nadaljevanjem dogajanja na nogometnih zelenicah. Skupno je na seminar odpotovalo 64 aktivnih udeležencev, med katerimi je bilo 38 elitnih sodnikov, 10 mednarodnih pomočnikov, 3 sodnice ter 1 pomočnica sodnica, katere je spremljalo 13 članov vodstva ZNSS.

Od ptujskih sodnikov so se seminarja udeležili Bezjak Blaž, Golob Janko in mednarodni pomočnik sodnika Gabrovec David . Kot člana vodstva seminarja pa Glažar Stanko, ter Krajnc Robert, kateri je bil tudi predavatelj na seminarju.

Po petkovi večerni nastanitvi v hotelu, so sodniki naslednji dan v soboto začeli z aktivnostimi. Sodniki so po odprtju predsednika ZNSS Davida McDowella, opravili preizkus iz pravil nogometne igre. Vsak sodnik in pomočnik sodnika je bil deležen tudi meritve telesne sestave. Sodniki so imeli fizično testiranje v obliki “SDS testa”, mednarodni pomočniki sodnika pa so opravljali testiranje v obliki “Yoyo testa”. Testiranje je bilo na programu zadnji dan seminarja. Prav tako pa so bili sodniki dnevno aktivni tudi na treningih telesne priprave, katere so opravljali po skupinah.

ZNSS je kot gradivo za seminar pripravila veliko videoposnetkov iz lanskih tekem slovenske lige in mednarodnih tekmovanj, ki so jih sodniki morali analizirati v sklopu dela po skupinah v dvorani ter video testa na igrišču. Sodniki so bili razdeljeni večino pa skupinah, kjer so analizirali različne situacije, in na koncu podali končno mnenje za določeno situacijo.

Omeniti je potrebno, da je David Gabrovec na seminarju prejel FIFA grb za leto 2023, s strani predsednika ZNSS.

Slovenske sodnike pa je med pripravami na novo sezono, zaobšel tudi uničujoč potres v Turčiji.

SI UPAŠ TUDI TI?

Postani nogometni sodnik.

Ali se sprašuješ kako je voditi nogometno igro? Ali enostavno iščeš hobi, kjer boš z nogometom povezan? Morda želiš le enostavno izvedeti kako je objektivno presojati situacije na igrišču pod pritiski posameznih klubov, navijačev, javnosti?
V kolikor želiš postati kvalificiran sodnik oziroma sodnica moraš opraviti tečaj za sodnika pripravnika v društvu, pod čigar okrilje spadaš. Da postaneš sodnik moraš imeti vsaj 15 let.
Če se želiš s kom iz svojega društva pogovoriti, pokliči kontaktno osebo, ki ti bo z veseljem pomagala.

Prijave na tečaj bomo zbirali do ponedeljka, 20. 02. 2023.

Pričetek priprav na novo sezono

V torek, 3. 1. 2023, so ptujski sodniki pričeli s pripravami na sezono 2023. Uvodni trening, katerega se je udeležilo 15 sodnikov, je potekal pod vodstvom vodje treningov Davida Gabrovca.

Zadnjo soboto v mesecu januarju(28. 1.) že čaka sodnike in sodnice A1 liste ter sodnike programa talent in kandidate za A1 listo tradicionalno testiranje fizične pripravljenosti v Novi Gorici. Nato pa že 3. 2. potujejo sodniki elitne A liste ter mednarodni pomočniki sodnika na seminar v Turčijo(Antalya), kjer bojo opravljali testiranje fizične in teoretične pripravljenosti. Preostali sodniki A1 liste in sodniki programa talent pa imajo od 18. 2. do 19. 2. seminar na Brdu pri Kranju, sodniki in sodnica A1 liste pa imajo seminar v Rovinju.

Pred testiranjem v Novi Gorici bodo sodniki opravili vsaj 8 skupnih treningov, zaradi kratkega časa do testiranja pa bodo potrebni še individualni izven rednih terminov. Zraven skupinskih treningov pa se bojo še udeležili predavanja o pravilih nogometne igre (PNI).

Ptujske sodnike sta po koncu opravljenega uvodnega treninga obiskala predsednik Boris Grabar in podpredsednik ter vodja stroke Roman Glažar.